Любопитни факти за любим филм


Изкуплението Шоушенк - любим филм от 90-те

Малко са филмите, които оставят следа в нас. Тези, които искаме да гледаме пак, или ако попаднем на тях случайно, не можем да не ги гледаме. Един такъв филм за мен е Изкуплението Шоушенк. Филм който съм гледала не веднъж и въпреки, че знам сюжета и развръзката, пак ми е интересен.

Обичам филмите от 90-те. Затова, ще отделя едно местенце за тях в този блог. Мисля, че киното доста се промени от тогава. Не че сега, не се правят стойностни филми... Просто са по-различни. Може би, защото се залага повече на ефектите, отколкото на историята.

Филмът излиза по кината 1994г., като дебют на 35 годишният тогава режисьора Франк Дарабонт. Той е направен по мотив от новелата на Стивън Кинг „Рита Хейуърт или изкуплението Шоушенк“. Първоначално филма е пуснат само в 33 киносалона, тъй като не му се възлагат големи надежди. През първият си уикенд филма печели едва 727 327 долара, което се счита за касов провал. Никой не предполага, че само след година той ще бъде признат за един от най-великите филми.

Любопитни факти за филма

 
Изкуплението Шоушенк“ е обявен за най-добрия филм, разминал се с „Оскар“, според анкета на британския в. „Индипендънт“. През 1995 г. той получава седем номинации за "Оскар": за най-добър филм, най-добра главна мъжка роля (Морган Фрийман), адаптиран сценарий, операторско майсторство, монтаж, оригиналната музика  и звук - но не побеждава в нито една категория, тъй като повечето наградите обира друг любим филм от 90те - Форест Гъмп.

Стивън Кинг продава филмовите права за своята новела, Рита Хейуърт и Изкуплението Шоушенк, за 5 000$. Той никога не е осребрил чека. Години след като Шоушенк излиза, авторът сложил чека в рамка и я изпратил обратно до директора Франк Дарабонт с бележка с надпис: „In case you ever need bail money. Love, Steve.“(В случай че някой път се наложи да си платиш гаранцията. С обич, Стив).
 
Ролята на Томи Уилямс е бил предназначен за Брад Пит , който вместо това играе главната роля в Интервю с вампир, същата година.




В разказа на Стивън Кинг, на затворниците им е прожектиран филмът "Изгубеният уикенд" (1945), докато във филма те гледат  „Джилда“ (1946). Причината е, че режисьорът не получава права за използването на  "Изгубеният уикенд".

В началото на филма, затворниците пият бира от бутилки с капачки на винт, което е исторически невярно, тъй като тези капачки започват да се използват едва през 50те години.

Задкадровият глас на Морган Фрийман, както и някои монтажни идеи, режисьорът взаимствал от филма Добри момчета (1990) на режисьора Мартин Скорсезе, на който Дарабонт бил огромен почитател.

Най-дълго сниманата сцена, е тази в която Ред  хвърля бейзболна топка. След 9 часа снимки, Морган Фриймън разтяга мускул на китката си.

Затворът Шоушенк, е изправителен дом в Охайо, който сега е музей. Няколко неща остават непокътнати, включително тунела през който Анди изпълзява от затвора. Хиляди туристи се стичат да го посетят и до днес.

Дълго време Тим Робинс отказвал да се потопи в канализационните води, откъдето героят му  бяга от затвора, защото било установено, че са смъртоносни. В крайна сметка, те били заменени със смес от шоколадов сироп, вода и талаш.