Дънките - любими и вечни

 
 
Дънки - любими и вечни


Всеки има поне един чифт любими дънки

Любимата дреха на милиони. Сигурна съм, че всеки има поне един чифт в гардероба си. Имала съм толкова любими дънки, че съм ги носила чак до скъсване. Дънките са на мода сега, но са били на мода и преди. Всъщност дънките не са излизали от мода, сменяли са се само моделите. През около десетилетие се измисля нов модел, или се връща добре забравен стар. Дънките били разкроявани, стеснявани, избелвани, раздирани, щамповани, скъсявани... Но каквито и да са, те са най-масовата дреха в света. За някои хора, те са като втора кожа. Освен че са удобни и универсални, те могат да се носят във всякакви случаи и при всякакви поводи.

Дънки - любими и вечни
 

Дънките през годините

Първите дънки (джинси) били създадени от Леви Щраус по време на Златната треска в Америка (1853г). Бащата на дънките отваря работилница, в която започва да шие панталони, главно за златотърсачите. Платът с който първоначално се шиели панталоните, бил използва и за шиене на палатки. Той се доставял от Генуа, град в Италия. Върху него имало надпис Genes, от където идва и името на джинсите. Постепенно фермерите и каубоите също станали клиенти на Щраус. Дълго време джинсите се смятали за облекло на работническата класа. Едва през 50-те години на 20-ти век, стават по известни сред младите, поради своята практичност и удобство.




Дънките през 60те

През 60-те години, дънките стават основното облекло на хипитата. Носели ги с разкроени крачоли, украсени с цветя и бродерии, като олицетворение на новото мислене и свободата.


Дънките през 70те

През 70-те, дънките значително се скъсяват, повлияни от диско модата. Късите дънкови панталонки, се връщат на мода периодично след това.



Дънките през 80те

80-те години са годините на избелените, разръфани и прилепнали дънки.
 

Дънките през 90те
През 90-те има голямо разнообразие на модели. Модерни са както дънки с висока талия, така и разръфаните дънки, повлияни от гръндж модата. Тъй като през тези години хип-хопа е в своята сила, той също оказва влияние, и налага модата на широките дънки с увиснало дъно. Модерни са също и дънките накичени с пайети, мъниста и перли.


Та до сега... Дънките са едни от най-продаваните дрехи на всички времена.  Те са с огромно разнообразие, както на модели, така и на цветове. Затова и хора от различни слоеве и с различни вкусове, могат да открият "своят" чифт дънки. Дали за работа, или за разходка. Дали за висок ток или кец - модели всякакви. С дънки можеш да видиш както известна рок звезда, така и  шеф, на някоя голяма кооперация. Тийнейджъ на скейборд, или възрастна дама, тръгнала на шопинг.

Имате ли любими дънки, и кой е любимият ви модел?