Коя е Сиа?

 

Сиа

Новата музика


Може би знаете Сия от нашумелият и хит Chandelier. В същност знаете парчето, но не сте виждали самата Сиа. Това е така, защото тя не желае да се свързва лицето и с песните. В Chandelier и в още две парчета, Сиа използва за свое вдъхновение 12 годишната Мади, която впечатлява със своите танцьорски умения.

 
Сиа Фърлър е австралийска певица, автор на песни, режисьор на клипове и продуцент. Родена е в семейство на музиканти и от малка е повлияна от стила на Арета Франклин, Стиви Уондер и Стинг. Започва кариерата си в местна джаз група. След като бандата се разпада (1997), тя заминава за Лондон. Първоначално се изявява като вокалист на групи като Jamiroquail и Zero7. През 2000г записва първият си сингъл  "Taken for Granted", който я изтрелва в топ 10 на Британската класация. До този момент Сия Фърбар има 6 издадени албума, като седмият This Is Acting, се очаква да излезе тази година.


Сиа и другите

През 2009г., Кристина Агилера предлага на Сиа да участва в създаването на нейният нов албум Bionic, и с голямо въодушевление приема нейния положителен отговор. Сиа е съавтор на три от песните в албума една от които е “You Lost Me”.
 
 
По-късно,  през 2010г Сиа става съавтор на  "Bound to You" от саундтрака на "Бурлеска", в който участват Агилера и Шер. Песента получава номинация за Най-добра оригинална песен на 68-то издание на Златен Глобус.
 
 
Сиа пише песента "Titanium" за Алиша Кейс, но по-късно тя била изпратена на френският диджей Дейвид Гета. Дейвид използва оригиналният вокал на Сиа и я издава през 2011г. Песента постига световен успех, като се качва в топ 5, в чартовете на Щатите, Австралия и Европа.
 
  
 
След 2011г Сиа пише песни за голям брой певци между които Джеси Джей (“Breathe”), Бритни Спиъес (“Perfume”), Кати Пери (“Double Rainbow”), Ne-Yo (“Let Me Love You ”), Селин Дион (“Loved Me Back to Life”), Бионсе ( “Standing on the Sun”) и Кайли Миног(“Sexercise”).


Сиа също така е автор на грандиозният хит на Риана - Diamonds, и казва че е съчинен за 14 минути. Била шокирана, че Риана избира да се придържа към точните интонации, когато записват.



“Pretty Hurts” на Бионсе също има интересна история. Първоначално Сиа изпраща песента на Кати Пери, която обаче не вижда имейла. После я препраща на екипа на Риана, но така и не и е било платено. Когато Бионсе чува песента, тя веднага сключва сделката. Но преди да излезе на бял свят, песента попада на Кати Пери, която се влюбва в нея. Веднага пише съобщение на Сиа, колко съжалява, че не и е изпратила първо на нея тази песен. Сиа отговаря: "Провери си пощата".